Ve čtvrtek 23. května jsme si ověřovali pravdivost lidového rčení - "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
Pracovali jsme s textem o bezu černém. K textu jsme vymýšleli otázky a hledali jsme v něm důkazy. Dozvěděli jsme se mnoho nových informací a zajímavostí o tomto keři. Například: do jaké výšky může keř dorůst, jak je bez černý zdraví prospěšný, co vše se s ním léčí, že plody obsahují jedovaté látky atd. Seznámili jsme se s receptem na bezinkovou šťávu a počítali jsme, kolik ingradiencí by bylo třeba na různé množství dávek. V další hodině jsme vyrazili ven. V obchodě jsme nakoupili věci potřebné na přípravu šťávy a v okolí vesnice jsme hledali a trhali květy bezu. Po návratu do školy jsme naložili bezový květ do vody s citronem.
V pátek 24. května jsme podle receptu dovařili bezinkový sirup a udělali jsme si první ochutnávku. Následně jsme tvořili článek na naše školní stránky, reklamní slogany k Tuněchodské bezince a natočili jsme kratičké reklamní spoty.
Naše Tuněchodská bezinka krásně voní. Teď ji necháme chladnout a doufáme, že si příští týden připravíme bezinkovou limonádu s ledem, citronem a mátou :-D
Autoři článku: Adéla Babejová, Adam Záruba, Dominika Wohlmuthová
Pár fotografií naleznete zde
Dnes je 9. května 2025
a svátek má Ctibor.